Dieta dla grupy krwi B

mo1

MIĘSO I DRÓB

WYSOCE WSKAZANE: dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik
NEUTRALNE: cielęcina, bażant, wołowina, wątroba, indyk
NIEWSKAZANE: bekon, gęś, kaczka, przepiórka, serca, kuropatwa, wieprzowina, szynki

fi1 OWOCE MORZA I RYBY

WYSOCE WSKAZANE:
dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sardynki, sola
NEUTRALNE: pstrąg, okoń, karp, sieja, rekin, śledź, tuńczyk, sum
NIEWSKAZANE: krewetki, homar, łosoś wędzony, krab, małże, omułki jadalne, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki
nabial1

NABIAŁ I JAJA

WYSOCE WSKAZANE: chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejski
NEUTRALNE: gee, masło, maślanka, mleko sojowe, mleko tłuste, ser brie, amembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, ser sojowy, szwajcarski, serwatka
NIEWSKAZANE: lody

oil OLEJE I TŁUSZCZE


WYSOCE WSKAZANE: oliwa z oliwek
NEUTRALNE: olej: lniany, z orzechów włoskich, z wątroby dorsza
NIEWSKAZANE: olej: bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy

orzech ORZECHY I PESTKI

NEUTRALNE:
kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzeszki pekan
NIEWSKAZANE: mak, nasiona pinii, orzechy nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik
fa FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE


WYSOCE WSKAZANE: soja
NEUTRALNE: bób, fasola biała, fasola czerwona, fasola pnąca, fasolka szparagowa, groszek w strąkach, groszek zielony
NIEWSKAZANE: fasola: aduke, azuki, czarna, pinto, soczewica czerwona i zielona

zboza ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY

WYSOCE WSKAZANE: orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe
NEUTRALNE: ryż basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa
NIEWSKAZANE: amarant, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb: pszenny, żytni, mąka: jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kuskus
vega

WARZYWA

WYSOCE WSKAZANE: bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shitake, kapusta: biała, chińska i czerwona, kalafior, marchew, pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki
NEUTRALNE: cebula czerwona, dymka i szalotka, chrzan, cukinia, cykoria, endywia, grzyby, imbir, kalarepa, kiełki lucerny, kapusta pekińska, kolendra, koper, koper włoski, ogórki, pędy bambusa, por, radicchio, rzepa, rzodkiew japońska, pieczarki, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, rzeżucha, wodorosty
NIEWSKAZANE: awokado, dynia, karczochy, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki, tempeh

owoce

OWOCE

WYSOCE WSKAZANE: ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona: czarne, czerwone, zielone
NEUTRALNE: agrest, arbuz, borówka amerykańska, brzoskwinie, cytryny, jabłka, daktyle, figi świeże i suszone, grejpfrut, gruszki, jagody bzu czarnego, kiwi, maliny, mandarynki, melony, mordę, morwa, nektarynki, pomarańcze, porzeczki czerwone i czarne, śliwki suszone, truskawki, wiśnie, żurawina
NIEWSKAZANE: granaty, karambola, opuncja, rabarbar

przyprawy

PRZYPRAWY

WYSOCE WSKAZANE: curry, chrzan, imbir, pieprz Cayenne, pietruszka
NEUTRALNE: agar, anyżek, bazylia, chleb świętojański, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kapary, kardamon, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miso, morszczyn, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia
NIESKAZANE: cynamon, kozieradka, pieprz biały i czarny

sosy

INNE PRZYPRAWY

NEUTRALNE: cukier biały i brązowy, czekolada, dżemy i galaretki z akceptowanych owoców, marynaty kwaśne i słodkie, majonez, melasa, miód, mus jabłkowy, musztarda, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos sojowy, sos Worcester, sos tatarski, syrop klonowy
NIEWSKAZANE: ketchup

uzywki

UŻYWKI

NEUTRALNE: czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, piwo, wino białe i czerwone
NIEWSKAZANE: coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane, woda sodowa

Osoby z grupą krwi B mają raczej odporne organizmy. Przestrzegając właściwej dla nich diety, mogą uniknąć większości chorób.

Niektóre osoby z tej grupy mogą mieć problemy z przemianą materii, co może powodować zatrzymanie płynów, groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku (hipoglikemia) oraz zmęczenie. Pewne rodzaje żywności, szczególnie orzeszki ziemne, gryka, kukurydza i soczewica prowadzą do takich właśnie dolegliwości. Aby temu zapobiec, wystarczy wyeliminować z diety te produkty i zastąpić je właściwymi dla grupy B, a problem powinien zniknąć.
Aby osoby z grupą krwi B żyły w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym, oraz aby ich metabolizm był prawidłowy, potrzebne jest odpowiednie zestrojenie ich diety, dzięki czemu:

  • poprawią skuteczność insulinową,
  • wzmocnią odporność na bakterie i wirusy,
  • wzmocnią jasność umysłu i zdolność koncentracji.

Osoby z ta grupą krwi, powinny w codziennej diecie zwrócić szczególna uwagę na odpowiednie ilości magnezu, bowiem występuje u nich ryzyko deficytu tego pierwiastka. Magnez jest katalizatorem, który kieruje efektywnym metabolizmem węglowodanów osób z grupą krwi B. Grupa ta skutecznie przyswaja wapń, w związku z czym może wystąpić brak równowagi pomiędzy poziomami wapnia i magnezu. Taka sytuacja może doprowadzić do ryzyka wystąpienia obniżonej odporności organizmu oraz do zaburzeń systemu nerwowego, zmęczenia i depresji.
Osoby z grupą krwi B są szczególnie narażone na stany zapalne pęcherza i dróg moczowych. Podstawową przyczyną tych dolegliwości są bakterie E. coli, z którymi układ immunologiczny tych osób nie bardzo sobie radzi.
Osoby z grupą krwi B mogą mieć trudności z koncentracją, co jest jednym z objawów, zespołu chronicznego zmęczenia, na który ta grupa jest narażona. Jest to bardzo uciążliwa dolegliwość, która przeszkadza w codziennym życiu. Problemem mogą stać się nawet zwykłe, proste czynność takie jak ubieranie, jedzenie oraz praca.
Grupie B potrzebna jest lecytyna, która wzmacnia krew i pozwala antygenom B powierzchni komórek na łatwiejsze poruszanie i lepszą ochronę systemu odpornościowego. Najlepszym jej źródłem dla grupy B jest soja, jednak nie posiada ona skoncentrowanego dzałania i lepiej uzupełniąc codzienną dietę lecytyną.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top