Dieta dla grupy krwi 0

mo4

MIĘSO I DRÓB

WYSOCE WSKAZANE: baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina
NEUTRALNE: bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa
NIEWSKAZANE: bekon, gęś, szynka, wieprzowina


fi5 OWOCE MORZA I RYBY

WYSOCE WSKAZANE:
dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk
NEUTRALNE: flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, rekin, slimaki, węgorz
NIEWSKAZANE: kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
nabial4


NABIAŁ I JAJA


WYSOCE WSKAZANE: gee (masło klarowane)
NEUTRALNE: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe
NIEWSKAZANE: kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana

oil4

OLEJE I TŁUSZCZE

WYSOCE WSKAZANE: olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni
NEUTRALNE: olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy
NIEWSKAZANE: olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych

orzech3


ORZECHY I PESTKI


WYSOCE WSKAZANE: pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane
NEUTRALNE: nasiona pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznik
NIEWSKAZANE: mak, kokos, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne

fa4

FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE

WYSOCE WSKAZANE: fasola aduki, fasola, azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”
NEUTRALNE: bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groch zielony, soja
NIEWSKAZANE: fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona

zboza4

ZBOŻA – ZIARNA PIECZYWO – MAKARON

NEUTRALNE: amarant, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, proso
NIEWSKAZANE: owies, pszenica, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż

vega4


WARZYWA

WYSOCE WSKAZANE: boćwina brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek,  dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak,
NEUTRALNE: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi, tofu
NIEWSKAZANE: awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone

owoce3


OWOCE


WYSOCE WSKAZANE: figi, morwa, śliwki
NEUTRALNE: agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone,
papaja,porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina
NIEWSKAZANE: jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki

przyprawy3


PRZYPRAWY

WYSOCE WSKAZANE: algi, curry, glony morskie, imbir, kozieradka
NEUTRALNE: kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna
NIEWSKAZANE: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia

sosy3


INNE PRZYPRAWY


NEUTRALNE: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa
NIEWSKAZANE: ketchup, marynaty kwaśne i słodkie

uzywki4 UŻYWKI


NEUTRALNE: czekolada, piwo, wino białe i czerwone
NIEWSKAZANE: coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowan

Zdrowe, pełnowartościowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich substancji odżywczych, które są właściwe dla osób z grupą krwi 0. Odpowiednia ilość witamin, minerałów i składników mineralnych zapewni osobom z grupą krwi 0:

  • dobry metabolizm
  • odpowiednią krzepliwość krwi
  • silny system odpornościowy
  • stabilizacje hormonów tarczycy

Aby przyspieszyć metabolizm, dla osób z grupą krwi 0 ważne jest dostarczanie z pożywieniem witamin z grupy B. Osoby z grupą krwi 0 mają często problemy z właściwą krzepliwością krwi.
Skuteczną ochroną przed zarazkami jest silny system immunologiczny. Aby dobrze funkcjonował, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji zwiększających odporność, czyli karoteny i kwercetyny. Osoby z grupą krwi 0 mają tendencję do niewłaściwego metabolizmu tarczycy, spowodowanego niedoborem jodu. Na skutek częstego niedoboru tego pierwiastka często miewają problemy z nadwagą. Osoby z tej grupy powinny włączyć do swojej diety wodorosty, algi, cebulę, rzeżuchę oraz zalecane owoce morza, sól morską i nieoczyszczoną sól jodowaną (umiarkowanie). Istotnym składnikiem diety powinny być algi i wodorosty.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top